Innovatie in labo Somedi

Het internationale bedrijf Abbott introduceert een nieuwe technologie om bloedafnames te analyseren. Het regionale laboratorium Somedi in Heist-op-den-Berg wordt de eerste in de Benelux die het systeem in gebruik neemt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het medische bedrijf Abbott heeft nu een nieuwe technologie ontwikkeld waardoor de stalen sneller en accurater kunnen onderzocht worden. “We hebben een nieuw testsysteem geïntroduceerd. Dat heeft een hele reeks voordelen, maar een zeer belangrijk aspect is dat de resultaten niet meer beïnvloed worden door de stof biotine, ook gekend als vitamine B7”, zegt Anita de Groot van Abbott. 
“Biotine is een vitaminesupplement dat veel mensen gebruiken voor bijvoorbeeld sterkere nagels of haar. Het is gewoon bij de apotheek of de drogist te krijgen. Maar de stof is tegelijk een grote stoorzender voor bloedanalyses. Want bij grote hoeveelheden in het bloed zorgt biotine ervoor dat sommige testresultaten ten onrechte hoog of laag uitvallen. Dat heeft verkeerde diagnoses en natuurlijk ook verkeerde behandelingen tot gevolg”, klinkt het. 
Bij Somedi worden jaarlijks zo’n 200.000 stalen per jaar verwerkt, ofwel zo’n 700 per dag. Het is het eerste laboratorium in de Benelux dat het nieuwe testsysteem gebruikt. “Zo kunnen we het effect van biotine omzeilen als één van de eersten in de wereld”, zegt communicatiemanager Dorien Van Rampelberg. 
Het labo is nu meer geautomatiseerd. “Tijdens piekmomenten hebben we nu ook het grote voordeel dat er maar één persoon nodig is om het toestel met bloedstalen te laden. Vroeger waren daar twee tot drie personen voor nodig om aparte toestellen te laden met stalen. Dringende stalen kunnen ook makkelijk in de machine geladen worden om als prioritair behandeld te worden”, voegt Matthias Blommaert van Somedi Labs nog toe. 
Het Alinity-systeem van Abbott is ondertussen geïnstalleerd bij Somedi. “Het is ontwikkeld in samenwerking met duizenden clinici, wetenschappers, laboratoriumtechnici en zorgverleners, zodat we aan hun wensen tegemoet kunnen komen. De testsnelheid, hoeveelheid en efficiëntie ligt erg hoog en dat binnen een kleinere oppervlakte. Het compacte ontwerp van de testtoestellen zorgt dat er tot vijftig procent minder ruimte nodig is. Door de slot-en-grendeltechniek garanderen deze toestellen ook dat de flesjes enkel kunnen passen op de juiste posities, wat extra bescherming biedt tegen menselijke fouten”, aldus Anita de Groot van Abbott. 
Bert Provoost   
Gazet Van Antwerpen
gepubliceerd 10-10-2018