U kan onze aanvraagformulieren op dezelfde manier bestellen als het labomateriaal of hier downloaden

extra info NIPT:

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) geeft een schatting van het risico dat het ongeboren kind (foetus) heeft voor de aanwezigheid van een extra chromosoom 21, 18 of 13. Het opsporen van het DNA van de foetus in het bloed van de moeder gebeurt met “next-generation sequencing” technologie en samen met een speciale bio-informatica-analyse wordt het risico berekend. Deze zeer gevoelige methode heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 99%. Deze methode is helemaal niet ingrijpend (niet-invasief) gezien er enkel een bloedafname dient te gebeuren, en er dus geen hoger risico is op een miskraam of een ontsteking van de baarmoeder.

Belangrijk om te weten!
1. Deze test is bedoeld voor het opsporen van trisomie 21, 18 en 13 bij de foetus vanaf 10 weken zwangerschapsduur. Deze test wordt in België echter maar terugbetaald door het RIZIV vanaf 12 weken!
2. Deze test heeft een grote nauwkeurigheid: bijna alle gevallen van foetale trisomie 21, 18 en 13 kunnen worden ontdekt, doch niet 100% van de gevallen! Bij een normaal resultaat bestaat er dus een heel kleine kans dat de foetus toch een trisomie 21, 18 of 13 heeft.
3. Bij een afwijkend resultaat dienen verdere onderzoeken te worden uitgevoerd: meestal een andere, invasieve test zoals een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.
4. Aanwezigheid van DNA door het ontvangen van bloedtransfusies, transplantatie of stamceltherapie bij de zwangere vrouw kan een mogelijk foutief resultaat geven.

Contacteer onze biologen voor een speciale bloedtube Cell-Free DNA BCT tube (Streck).
Geen vleugelnaald gebruiken a.u.b. bij de afname!

HEEFT U VRAGEN?
AARZEL NIET ONS TE CONTACTEREN

015 25 89 11